Polanentheater

Door benefiet voorlopig gered

Ook voor het Polanentheater in de Spaarndammerbuurt zag de toekomst er somber uit. Verschillende acties, waaronder een benefiet ‘marathon-uitzending’ getiteld Red het Polanentheater, leverden meer dan 60.000 euro op waarmee het theater even uit de zorgen is.

Tekst Diana Fradique

De coronastilte betekende bijna het einde van het Polanentheater in de Spaarndammerbuurt. Met het wegvallen van kaartverkoop, zaalverhuur en horeca-inkomsten, was het een kwestie van tijd voor het niet-gesubsidieerde theater zijn deuren zou moeten sluiten. Hoewel het Polanentheater gebruikmaakt van private regelingen met banken en de landelijke NOW-regeling, kampt het met een resterende kostenpost van 8000 euro per maand.

Noodoplossingen

Om sluiting te voorkomen, is een eenmalige financiële bijdrage aangevraagd bij de gemeente. Dit werd ondersteund door de petitie Het Polanentheater moet blijven bestaan, die ruim 3500 keer is ondertekend. Toen echter bleek dat antwoord hierop minstens vijf weken op zich zou laten wachten, besloten eigenaren Edwin van Veen en Peter Lakke op zoek te gaan naar andere noodoplossingen. Op zaterdag 16 mei organiseerden zij een een benefiet ‘marathon-uitzending’ die live via Facebook en YouTube te volgen was.

Het theater kreeg veel steun uit de omgeving en van bekende artiesten

Frits Sissing en Erik Brey presenteerden ieder een deel van de zes uur durende marathon. Het theater kreeg merkbaar veel steun uit de omgeving en van bekende artiesten uit de (muziek-)theaterwereld. Zo werd het programma gevuld met optredens van musicalartiesten, korte interviews en ingezonden video’s waarin werd opgeroepen tot donatie.

Mondkapjes

Eerder had het Polanentheater een oproep gedaan tot andere geldinzamelingsacties, waarvan de resultaten werden gepresenteerd tijdens de uitzending. Onder de initiatieven zaten t-shirts met bedrukte musicaluitspraken, mondkapjes, toitoitoit’tjes en een online feest. Artiesten doneerden bovendien verzamelitems die op Marktplaats werden geveild. 

Boven verwachting

Aan het einde van de uitzending werd bekendgemaakt wat de inspanningen teweeg hadden gebracht, en of dat genoeg zou zijn om het theater draaiende te houden. De acties hebben bij elkaar, boven verwachting, maar liefst 61.775,85 euro opgeleverd. Met dit bedrag kan het Polanentheater in elk geval tot 1 september doorgaan met het verstrekken van ruimte voor repetities en avondclubs, ter voorbereiding op toekomstige voorstellingen.

Hieronder een aantal fragmenten uit het benefiet van 16 mei jl.

Versoepeling heeft geen effect

Wat heb je nodig?

Het belang van kleine theaters

Economische meerwaarde