Amsterdamse Kunstraad

Hoe nu verder?

Gently Quiet. Foto: Altin Kaftira/Het Nationale Ballet

De advisering voor het Kunstenplan 2021-2024 verliep dit keer op zijn zachtst gezegd anders dan anders. Anderhalve maand nadat de instellingen hun aanvraag voor de Amsterdam BIS hadden ingediend, ging het land vanwege het coronavirus op slot. Iedereen moest – voor zover mogelijk – thuis gaan werken, kinderen mochten niet naar school en het openbare leven lag plat. De culturele sector werd hard getroffen. Premières werden afgelast, voorstellingen stopten abrupt, tentoonstellingen gingen dicht en er waren geen clubavonden meer. Kortom, de hele culturele sector viel stil met alle gevolgen van dien.

Tekst Guikje Roethof, algemeen secretaris Amsterdamse Kunstraad

De dag nadat het kabinet besloot bijeenkomsten met meer dan honderd mensen te verbieden, bracht de kunstraad een advies uit aan het Amsterdamse college van B en W om freelancers in de culturele sector te ondersteunen met passende compenserende maatregelen. Half mei is dit advies gevolgd door een pleidooi voor het opzetten van een Amsterdamse Bank voor het Behoud van Kunst en Cultuur (ABBKC). In dit magazine licht Felix Rottenberg, voorzitter van de kunstraad, toe wat hij met deze publiek-private not-for-profit-bank beoogt.

De advisering ging door, ondanks alles, volgens planning. Ik heb veel waardering voor onze medewerkers die soms onder lastige omstandigheden via Zoom, Skype, Teams en Jitsi met onze commissies hebben vergaderd over de aanvragen. En toen de grote klus bijna geklaard was, misten we iets. In welke wereld gaan onze adviezen landen? Sinds we begonnen, is de stand van zaken in de culturele sector drastisch veranderd. Daarom hebben wij naast ons kunstenplanadvies dit webmagazine gemaakt, met een actuele stand van zaken in de cultuursector in Amsterdam. Uit de rondgang blijkt met welk soort vragen de ABBKC straks te maken krijgt.

De afgelopen weken spraken we met tientallen betrokkenen uit de Amsterdamse culturele en creatieve sector. We vroegen hoe het hen sinds de coronacrisis vergaat. Op welke manier zijn ze getroffen door de intelligente lockdown, hoe denken ze er weer bovenop te komen en wat hebben zij daarvoor nodig?

In dit magazine komen uiteenlopende instellingen aan bod: zowel gesubsidieerd als ongesubsidieerd, klein én groot. Van Felix Meritis en de Hermitage tot No Man’s Art Gallery, Boom Chicago en de Nachtburgemeester. Van De Kleine Komedie en Het Nationale Ballet tot Vrijplaats OT301, het Leerorkest en de Melkweg. Van ITA en Koninklijk Theater Carré tot The Black Archives, De FilmHallen/The Movies en het Verzetsmuseum. We hebben hierdoor meer inzicht gekregen in wat de culturele sector de komende tijd nodig heeft.