ACT | Belangenvereniging voor acteurs

‘We liggen niet de hele dag in elkaars armen’

Kleine IJstijd (2017) met links Manoushka Zeegelaar Breeveld. Foto: NL Film

Nadat ze van de eerste schrik bekomen was, kwam Manoushka Zeegelaar Breeveld vrijwel direct in actie. Als bestuurslid van ACT, de belangenorganisatie voor acteurs, bemoeide ze zich onder meer met het Covid-19-protocol voor de audiovisuele sector dat half mei is gepresenteerd.

Tekst Cindy Castricum

Vertel eens, wat houdt het protocol precies in?

‘Op initiatief van de Nederlandse Content Producenten (NCP) en de Nederlandse Audiovisuele Producenten Alliantie (NAPA) heeft een werkgroep een protocol opgesteld met 49 voorschriften in drie verschillende risicocategorieën: low, medium en high risk. Vakverenigingen, zoals ACT, hebben input geleverd en het is een prachtig document geworden. De aanbevelingen zijn vooral gericht op hygiëne en afstand houden van elkaar.’

In Nieuwsuur kwam acteur Frank Lammers aan het woord. Hij heeft zo zijn bedenkingen bij het protocol en vraagt zich af of het wel gaat werken. Wordt zijn mening breed gedeeld?

‘Eerlijk gezegd niet nee. We hebben een testgroep samengesteld uit onze leden en gevraagd of ze willen meelezen met het protocol. Zij waren overwegend positief over de voorgestelde richtlijnen. Suggesties hebben we doorgespeeld naar de werkgroep en die zijn er in opgenomen.

‘Wat goed is aan zijn opmerking, is dat hij duidelijk maakt dat het richtlijnen zijn. Er blijft een grote verantwoordelijkheid bij de makers liggen. Er moeten onderling goede afspraken worden gemaakt over wat wel en wat niet kan.’

Tips & tricks

Tegelijk met het protocol is een toolkit van maar liefst 36 pagina’s gepresenteerd met praktische tips om filmwerkzaamheden uit te voeren binnen de gestelde regels van het RIVM, zoals:

  • Stel voor iedere draaidag specifieke coronanotities op m.b.t. iedere set/locatie.
  • Voorzie cast van hotelovernachtingen indien zij thuis een te hoog risico lopen i.v.m. huisgenoten.
  • Plaats alleen figuranten bij elkaar uit eenzelfde huishouden.
  • Volg een (online) cursus om zelf een (basis)make-up te kunnen verzorgen.
  • Voorzie iedereen van een persoonlijke waterfles met daarop hun naam.

Zolang acteren niet officieel als contactberoep wordt aangemerkt, hebben deze afspraken geen zin, toch?

‘Dat klopt. Het verzoek om acteren als contactberoep te zien, ligt al een poosje bij het Outbreak Management Team. Het is echt van groot belang dat dit wordt geregeld, anders kan er simpelweg niet gedraaid of theater gemaakt worden. En als acteurs niet kunnen werken, wordt een hele industrie stilgelegd. Dat wil zeggen dat ook regisseurs, geluids- en lichtmensen, cateraars, visagisten en wie al niet meer, werkloos zijn.

‘Het verbaast ons zeer dat kappers en fysiotherapeuten wel als zodanig worden aangemerkt en acteurs niet. Een kapper komt dagelijks met veel meer verschillende mensen in aanraking dan een acteur. Als wij alle veiligheidsmaatregelen uit ons protocol naleven, lopen we veel minder risico dan een kapper. We liggen heus niet de hele dag in elkaars armen, maar soms is het voor een shot nodig net iets minder dan anderhalve meter afstand te houden.’

ZZP’ers vaak wel, soms niet doorbetaald

ACT maakt zich hard voor de belangen van acteurs. Een uitgebreide belronde langs instellingen en gezelschappen met de vraag hoe het met de acteurs ging, leverde dit voorjaar een verrassend resultaat op. ‘Vooral de kleinere organisaties betalen hun acteurs, veelal zzp’ers, tijdens de coronacrisis door, terwijl er grote gezelschappen bij zijn die dat niet doen’, aldus Zeegelaar Breeveld. ACT sloot zich aan bij de Creatieve Coalitie, die zich voor de creatieve sector in zijn geheel inzet. Lees het interview met Peter van den Bunder, bestuurslid van de Kunstenbond en een van de initiatiefnemers van de Creatieve Coalitie.

Hoe draait Duitsland?

Eind mei sprak ACT met acteur Barry Atsma, die voor het project Du sollst nicht lügen van tv-zender Sat1 aan het werk is in Duitsland. Hij vertelt hoe het er op de set aan toe gaat.