Melkweg

‘Maak van de nood een deugd’

Beeld: Amsterdam Unlocked

Directeur Geert van Itallie heeft geen idee wanneer er weer concerten zijn in de Melkweg. Sterker nog, hij vraagt zich af óf het popodium ooit zijn deuren weer kan openen. Van Itallie maakt zich ook zorgen over de medewerkers, die het sociale aspect van het werken in de nacht missen. ‘Zij hebben het echt zwaar op dit moment.’ Gelukkig organiseert de OR regelmatig zoomborrels.

Tekst Sjaiesta Badloe

Ook de Melkweg is nu drie maanden dicht. Het grootste dilemma voor directeur Geert van Itallie is dat hij niet weet of het poppodium ooit weer open kan. ‘Achter de schermen zijn we heel druk’, zegt hij. ‘We vergaderen regelmatig online met het team over mogelijke initiatieven voor de komende tijd. We proberen creatief te zijn, maar moeten anticiperen op wat van overheidswege wel en niet mogelijk is.’

Veel instellingen bieden online van alles aan. De Melkweg lijkt wat stil op dat vlak.

‘We zijn terughoudend met livestreams, want ik wil niemand in het gebouw in gevaar brengen. Ik vind het onverantwoord. Bovendien trekt het onvoldoende kijkers, mensen geven de voorkeur aan echte concerten. Wel waren we onderdeel van het mooie initiatief United We Stream van de Amsterdamse clubs [zie ook het interview met de Nachtburgemeester]. Helaas stopt dit project vroegtijdig en is de uitzending in de Melkweg niet doorgegaan. De kosten waren te hoog.’

Samen met Def P heeft Dadara (foto bovenaan) Melkweg en Paradiso vastgelegd op doek. Dadara begon met Paradiso, Def P met Melkweg en ze wisselden de schilderijen meerdere keren uit. De laatste hand aan de twee kunstwerken is gelegd tijdens een livestream-evenement vanuit Paradiso op 24 april.

Beide doeken zijn tijdelijk verkrijgbaar als poster via de webshop van Mary Go Wild. De opbrengst gaat zowel naar de kunstenaars als naar de clubs.

Wat gaan jullie wél doen de komende tijd?

‘Op 17 juli bestaan we vijftig jaar. Dat vieren we met een livestream van vijftig uur, waarin archiefbeelden worden afgewisseld met vooraf opgenomen interviews en liveoptredens van jonge talenten én doorgewinterde artiesten. We werken daartoe samen met VPRO 3voor12 en FunX. Het is ontzettend jammer dat we ons jubileum op afstand moeten vieren, maar we gaan er iets moois van maken.

‘Verder willen we inzetten op het gebruik van de Melkweg als een soort broedplaats en voor concerten van opkomend talent. Daarnaast stellen we de Expo beschikbaar voor afstuderende fotografie- en visuele kunststudenten en zijn gesprek met het initiatief Studiezalen om onze locaties aan te kunnen bieden aan kinderen en jongeren zodat zij op een veilige en rustige plek kunnen studeren.

‘Ook spelen we een rol bij een nieuwe broedplaats in Zuidoost en hervatten we, samen met Paradiso Productiehuis, de plannen voor een soort community center in Nieuw-West, waar we jongeren die zich willen oriënteren op de muziek en de muziekindustrie ondersteunen. Onze missie is: maak van de nood een deugd.’

Zijn de steunmaatregelen van de overheid toereikend voor de Melkweg?

‘Normaal gesproken zijn we maar voor 6 procent van onze begroting afhankelijk van subsidies van de overheid, maar we hebben de extra steun nu echt nodig.

‘Ik maak me vooral zorgen om onze medewerkers, die het sociale aspect van werken in de nacht missen. Zij hebben het echt zwaar op dit moment. We hebben een actieve ondernemingsraad, die gezellige zoomborrels organiseert. En via ons interne platform Melkweg TV hebben we laatst een quiz gehouden voor de medewerkers. Om de spirit erin te houden.’